Bouw en Uitvoering

Inspirerende korte films op festival Cinema Senior

Inspirerende korte films op festival Cinema Senior

Het filmfestival Cinema Senior vond vorige week plaats. Daarbij werden vier prijzen uitgereikt aan korte films over kunstprojecten met ouderen. Liane den Haan, directeur-bestuurder van belangenorganisatie voor senioren ANBO: “Deze films laten zien dat kunst en cultuur een positief effect hebben op het welzijn en de gezondheid van ouderen.”

De juryprijzen van € 1.000,- gingen naar Kijk in mijn ogen van Pra Muziektheater en 17155 van AxionContinu en de HKU. De gelukkige winnaars van de publieksprijzen van € 500,- zijn Talent van Stichting Senior Centraal en Het Vooroordelenlied Jong & Oud van GetOud.

Therapeutische waarde

‘Kijk in mijn ogen’ is een dansvoorstelling met senioren, kinderen, twee professionele dansers en livemuziek. Jong en oud worden door aanraking en dans met elkaar in contact gebracht. De jury: “Het project heeft hoge therapeutische waarde die je bijna kunt voelen in de film. Het project biedt ruimte aan alle bewoners. Ook degenen met dementie.” Monique Masselink van Pra Muziektheater zei bij het in ontvangst nemen van de prijs: “Het is bijna niet te vertellen wat er gebeurt als ouderen en kinderen tegenover elkaar zitten, samen dansen en elkaar aanraken. Die magie is in onze film zichtbaar en raakt ons zelf ook iedere keer weer. Daarom zijn we heel blij met dit filmfestival Cinema Senior en met deze prijs! Ik hoop dat we dit soort mooie kunstprojecten met ouderen in zorgcentra veel structureler kunnen gaan inzetten.”

Vooroordelen

Een ander prijswinnend project dat jong en oud verbindt, is ‘Het Vooroordelenlied Jong & Oud’. Samen met professionals hebben vierdejaars studenten van de musicalopleiding en zangers uit Haagse ouderenkoren gesproken over vooroordelen tussen generaties en een lied geschreven en gecomponeerd. “Het bewijs dat jong en oud prima kunnen samenwerken en komen tot een hedendaags eindproduct: een videoclip wars van alle poeha, leuk lied, leuke beelden en goede tekst,” aldus de jury. Ook het publiek was hier gecharmeerd van en verkoos Het Vooroordelenlied Jong & Oud tot een van de winnaars van de publieksprijzen.

Cinema Senior

Cinema Senior is een samenwerking van Movisie en het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) met Coöperatie VGZ, Actiz, CultuurmijOost, ANBO, Lang Leve Kunst en Coalitie Erbij. Aanleiding is het positieve effect dat kunst en cultuur hebben op het welzijn en de gezondheid van ouderen. Cultuurparticipatie en sociaalartistieke projecten voor, door en van ouderen zetten ouderen in hun kracht en dragen bij aan de aanpak van maatschappelijke vraagstukken.

De filmpjes zijn terug te zien op de website van Cinema Senior