Bouw en Uitvoering

Verstandelijk beperkten tegen schulden beschermen

Verstandelijk beperkten tegen schulden beschermen

Mensen met schulden hebben een groot probleem. Dat werd onlangs nog eens duidelijk door de goed bekeken serie ‘Schuldig’ van Human. Minder bekend is dat mensen met schulden vaak een verstandelijke beperking hebben. Verstandelijk beperkten komen eerder in de financiële problemen en zijn extra kwetsbaar voor financieel misbruik.

“Mensen met een verstandelijke beperking zijn vaak extra kwetsbaar voor schulden en financieel misbruik”

Om mensen met een verstandelijke beperking beter tegen schulden te beschermen hebben financieel dienstverlener Mijn Geld en Zo, de landelijke zorgorganisatie Philadelphia en Mesis vandaag een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Onderzoek

Philadelphia laat alle 78.00 cliënten met een verstandelijke beperking doorlichten op financiële risico’s. Dit grootschalige onderzoek wordt gedaan door Mijn Geld en Zo, met behulp van het screeningsinstrument Mesis dat speciaal voor de doelgroep zal worden aangepast. Doel van het onderzoek is om precies vast te stellen hoe zelfredzaam de cliënten van Philadelphia zijn en welke begeleiding, ondersteuning en bescherming ze eventueel nodig hebben.

Kwetsbaar

“Mensen met een verstandelijke beperking zijn vaak extra kwetsbaar voor schulden en financieel misbruik”, aldus bestuursvoorzitter Pauline van Esterik van Mijn Geld en Zo. “Een serie als Schuldig laat goed zien hoe moeilijk het is om uit de financiële problemen te komen. Voor mensen met een verstandelijke beperking is dat nog moeilijker. Daarom zetten we in op meer zelfredzaamheid en bescherming. De eerste stap is nu dat we onderzoeken wat cliënten zelf kunnen.”

Gevalideerd

Van Esterik: “Mesis is gevalideerd door het NIBUD. Het is een screeningsinstrument dat bijvoorbeeld door gemeentes wordt ingezet om in beeld te brengen hoe mensen hun geldzaken regelen, of er schulden zijn en of ze met een bewindvoerder werken. We maken het nu geschikt voor mensen met een verstandelijke beperking en brengen zo in kaart wanneer mensen meer bescherming nodig hebben of juist minder. Beschermingsbewind is bijvoorbeeld niet in alle gevallen echt nodig. Als het ook zonder kan, heeft de cliënt meer vrijheid en minder onkosten.”

Zaken op orde

Greet Prins, voorzitter van de Raad van Bestuur van Philadelphia: “Het beste uit jezelf is ons credo. Daar hoort ook bij dat onze cliënten hun zaken financieel op orde hebben. Het is fantastisch dat we nu op maat hulp kunnen bieden.” Bestuurder van Mesis© Roeland van Geuns voegt daar aan toe: “ons screeningsinstrument geschikt maken en inzetten voor mensen met een verstandelijke beperking is een belangrijke stap om beschermingsbewind alleen in te zetten waar het écht nodig is.”