Bouw en Uitvoering

Ouderen en mantelzorgers in de klas

Ouderen en mantelzorgers in de klas

Onderwijs vernieuwing

De onderwijsmodule Familie (in)zicht is samen met ouderen en mantelzorgers ontwikkeld voor mbo-studenten in de zorg (verpleegkunde, verzorgende, medewerker maatschappelijke zorg). Het lesmateriaal is ook geschikt als bijscholing.

E-learning

De onderwijsmodule gaat over de samenwerking tussen oudere, mantelzorger en zorgprofessional. In vier e-learning-modules en vier praktijklessen maken studenten kennis met het onderwerp. Voor de ouderen en mantelzorgers is er een e-learning module die hen voorbereid op het houden van een presentatie.

Rol

In de praktijklessen spelen ouderen en mantelzorgers een belangrijke rol. Door middel van gesprekken, rollenspellen, interviews en het vertellen over de eigen ervaringen met de zorg geven ouderen en mantelzorgers de studenten meer inzicht in het perspectief van ouderen en hun mantelzorgers. Veel ouderen en mantelzorgers doen mee in de klas omdat zij willen dat er veranderingen komen in de zorg. Een van de deelnemende mantelzorgers zei: “Ik heb weer hoop gekregen dat er ook dingen goed kunnen gaan in de zorg nu ik met deze jonge mensen heb gewerkt”.

Basis

Het materiaal is ontwikkeld door Bureau de Professionele Mens, het Deltion college in Zwolle en het ROC midden Nederland.
Meer over Familie (in)zicht en de ontwikkeling. De gratis onderwijsmodule is hier te bekijken.

– Ouderen en mantelzorgers in de klas –