Bouw en Uitvoering

600.000 mensen met hersenletsel in NL

600.000 mensen met hersenletsel in NL - Brain Awareness Week

Dit jaar vindt de Brain Awareness Week plaats van 13 tot en met 19 maart 2017, de internationale week waar hersenen, hersenletsel en hersenonderzoek centraal staan.
Tijdens deze week is er vanuit het platform Verder met Hersenletsel aandacht voor de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel. Én het gevolg dat 50% van de NAH-patiënten te maken heeft met waarnemingsstoornissen.

Aandacht voor de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel is van groot belang voor de juiste doorverwijzing. De groep die ermee te maken krijgt is groot. Ruim 1 op de 4 Nederlanders krijgt namelijk in zijn leven te maken met de gevolgen van hersenletsel.

Hoe herken je hersenletsel

Ik ben ik, maar dan anders

Een beroerte, hersenoperatie of een ongeluk kan resulteren in hersenletsel en zet een leven op zijn kop. Dat geldt vaak ook voor de mensen in de naaste omgeving. Thuis is alles anders en terug naar werk of opleiding lukt vaak niet. Een uitspraak van een NAH-patiënt: “Alles is anders. Eerst dacht ik nog: het valt wel mee. Ik ben er weer na mijn ongeluk. Dat klopt ook wel. En toch is het anders. Ik voel anders. Ik praat anders. Ik ben ik, maar dan anders.”

Top 10

Hoe is hersenletsel te herkennen?

Tien kenmerken:
1. Vaak somber
2. Erg moe
3. Neemt geen initiatief meer
4. Problemen met plannen
5. Er zit geen rem meer op
6. Snel boos
7. Geheugenproblemen
8. Moeite met het begrijpen van taal; afasie
9. Oriëntatieproblemen
10. Overprikkeling

50% mensen met NAH heeft waarnemingsproblemen

Visuele problemen gaan vaak samen met niet-aangeboren hersenletsel, maar zijn voor zorgprofessionals lastig te herkennen. De klachten ontstaan doordat de hersenen de visuele informatie niet goed kunnen verwerken. De waarnemingsproblemen zijn daarom niet te verhelpen met een bril. Om goed te zien zijn zowel goede ogen als een goed visueel systeem in de hersenen vereist. Signalen visuele waarnemingsproblemen en NAH

Verdermethersenletsel.nl

Ben je ook geïnteresseerd in de persoonlijke verhalen van mensen met hersenletsel? Of heb je zelf te maken met hersenletsel en wil je er graag meer over weten? Op het platform vind je het antwoord op vragen als: Wat zijn symptomen van hersenletsel? Wat wijzen onderzoeken uit? Welke apps zijn er? En wat is er nog mogelijk als je hersenletsel hebt? InteraktContour heeft de website gelanceerd om de maatschappelijke positie van mensen met hersenletsel te versterken.