Bouw en Uitvoering

Zorgsector populair doelwit van hackers

Zorgsector populair doelwit van hackers

Zorginstellingen zijn relatief vaak slachtoffer van hackers. Omdat de gegevens van zorginstellingen erg privacygevoelig zijn, is de neiging tot het betalen van ‘losgeld’ groter dan in veel andere sectoren. Zo blijkt de zorgsector populair doelwit van hackers.

Dit zei Erik Remmelzwaal, directeur van ICT-beveiligingsbedrijf DearBytes in Den Haag, afgelopen dinsdag in een radio-uitzending tegenover BNR.

Incidenten neemt toe

De laatste jaren is digitalisering van gegevens in de zorg sterk toegenomen. Digitalisering is vaak een zegen voor de snelheid en de kwaliteit waarmee zorg verleent kan worden. Het hacken van dergelijke gegevens is een ernstige negatieve bijwerking voor de sector. Volgens Remmelzwaal neemt het aantal incidenten elke dag toe. Zijn bedrijf onderzocht dit jaar 250 incidenten. ‘Een kleine dertig procent daarvan speelde zich af binnen de zorg’, aldus Remmelzwaal.

Hackers

Deze cijfers lijken symptomatisch voor de algemene situatie in Nederland. Daniel Jacobs van verzekeraar Ace vertelt aan BNR: “Soms wil men net onder het niveau dat het interessant is voor de politie blijven, maar er zijn ook bedragen van honderdduizend euro gevraagd tot een paar miljoen, of men maakt de patiëntgegevens bekend.” De hackers profiteren dankbaar van het feit dat computernetwerken steeds meer verbonden raken. Dit met behulp van zogeheten ransomware.

Ransomware

Remmelzwaal: “Ransomware raakt misschien één computer, maar gaat vanuit daar op zoek naar alle bestanden die het kan vinden en zal die proberen te versleutelen. Ook apparatuur kan hierdoor geraakt worden, als het in verbinding staat met het netwerk. Dit heeft er al voor gezorgd dat processen in sommige ziekenhuizen hebben stilgelegen, met de nodige consequenties.” Tot slot stelt hij dat meer kennis al veel problemen kan voorkomen en dat samenwerking geboden is om fouten te voorkomen.

De hele uitzending is via de site van BNR terug te luisteren