Bouw en Uitvoering

‘E-learning draagt bij aan betere zorg’

'E-learning draagt bij aan betere zorg'

Zorgprofessionals vinden dat leren via e-learning betere zorg oplevert voor de cliënt. Dit blijkt uit recent onderzoek van kennisplein Zorg voor Beter. E-learning zijn enorm populair bij verzorgenden en verpleegkundigen die het kennisplein bezoeken. Het merendeel zegt dat hierdoor de zorg voor de cliënt verbetert.

Voor het eerst heeft Zorg voor Beter onderzocht in hoeverre instrumenten in de praktijk gebruikt worden. Maar liefst 85% van de respondenten heeft één van de instrumenten op het kennisplein in de praktijk gebruikt. De e-learnings worden het meest gebruikt (45%), gevolgd door de poetsinstructiekaarten (22%) en de 80 alternatieven voor vrijheidsbeperking (21%). Meer dan de helft van deze gebruikers meent dat de zorg voor cliënten door deze instrumenten verbeterd is. In totaal vulden 962 mensen de digitale enquête in.

E-learnings populair

E-learnings worden gebruikt in de zorg door professionals om vakkennis op peil te houden en voor directe toepassing in de zorg. Eerdere onderzoeken toonden al aan dat de opmars van E-learning niet meer te stoppen is. Professionals proberen bijscholing vaak te combineren met hun werk en een druk privéleven. Een bezoeker schreef: ‘De e-learnings zijn geweldig. Top! Ik leer er veel van, of fris mijn kennis ermee op.’ Met E-learning kan er maatwerk geboden worden. Zeker wanneer dit gebeurt door het verbinden van de online opgedane kennis met reflectie in het team. Sonja Kersten, directeur V&VN: ‘Deze vorm van bijscholing past bij deze tijd. Wij doen er veel aan om ervoor te zorgen dat verpleegkundigen en verzorgenden die hun deskundigheidsbevordering bij willen en moeten houden, dit zoveel mogelijk doen op een manier die bij hen past. V&VN is partner in Zorg voor Beter om zorgmedewerkers in de langdurige zorg praktische informatie te bieden die aansluit bij de praktijk. Het is goed om te horen dat de professionals zelf veelvuldig gebruikmaken van de instrumenten en de zorg er door zien verbeteren.’

Professionaliteit centraal

Ruimte voor kwaliteitsverbetering is extra belangrijk nu de zorg verandert en de cliënt steeds meer de regie krijgt, samen met familie, vrienden en vrijwilligers. De zorgprofessional hierin extra ondersteunen via concrete middelen is een essentieel onderdeel van die verandering. E-learnings helpen de medewerkers van zorgorganisaties daarbij. De e-learnings Goed in Gesprek ondersteunen zorgprofessionals bijvoorbeeld in hun gesprekken met de cliënt, met elkaar en met het management over de manier waarop zij de zorg invullen. Astraia Rühl, voorzitter stuurgroep Zorg voor Beter ‘We zijn heel blij dat we zorgprofessionals nog beter kunnen ondersteunen. Daar gaat het uiteindelijk om. Zo helpen we zorgorganisaties echt om deze verandering vorm te geven’.