Bouw en Uitvoering

Ouderen eenzaam en onbegrepen in ziekenhuis

Ouderen eenzaam en onbegrepen in ziekenhuis

Proefschrift toont dat eenzaamheid en ontheemding rol kan spelen in achteruitgang oudere patiënt

Promovenda Hanneke van der Meide deed onderzoek naar de beleving van ouderen tijdens hun ziekenhuisopname. In het ziekenhuis waar ze haar onderzoek verrichtte, blijken veel ouderen niet goed te weten waar ze aan toe zijn en durven ze dit vaak niet te uiten.

In het Nederlands Dagblad van vandaag schetst Van der Meide een beeld van ouderen die eenzaam op hun kamer liggen, min of meer aan hun lot overgelaten. ‘Ik volgde een patiënt die op een eenpersoonskamer achterin de gang lag. Er liep niemand langs, er kwam vrijwel niemand op bezoek. Ze vroeg zich af of ze vergeten was.’ De trend om patiënten een eigen kamer te geven werkt eenzaamheid en onbegrip in de hand. ‘Met meer mensen op een kamer zijn de dagen minder eenzaam en lopen meer verpleegkundigen in en uit aan wie je iets kunt vragen.’

Slechte communicatie

Want naast eenzaamheid is slechte communicatie een probleem. Vragen van verpleegkundigen en artsen zijn heel medisch gericht, waardoor de patiënt geen ruimte ervaart andere vragen te stellen. Van der Meide stuitte op schrijnende voorbeelden. Een oudere werd verboden om rond het middaguur op bed te liggen, zonder opgaaf van reden. De verpleegkundige bleek geen kruimels in het bed te willen. Anderen kregen niet uitgelegd dat ze andere medicijnen kregen dan thuis, omdat het ziekenhuis contracten heeft met andere farmaceutische bedrijven.

Speciale verpleegafdeling

Veel ouderen komen slechter het ziekenhuis uit dan ze binnenkomen. Het zou gaan om 30-60 procent van de ouderen die in het ziekenhuis worden opgenomen. Onderzoek richt zich in het algemeen op lichamelijke aspecten van deze achteruitgang, maar van der Meide richtte zich dus op de beleving van ouderen over hun ziekenhuisopname. Een voorbeeld van een man die benauwd raakte en beter geholpen had kunnen worden wanneer hij direct op de noodknop had gedrukt, maakt duidelijk dat gebrekkige communicatie een rol kan spelen in de achteruitgang van een patiënt. Het onderzoek beperkte zich tot één ziekenhuis, maar Van der Meide vermoedt dat haar bevindingen voor de meeste ziekenhuizen in Nederland gelden. Enkele ziekenhuizen in Nederland hebben een speciale verpleegafdeling voor ouderen. Er zijn ook voorbeelden waar vrijwilligers worden ingezet om ouderen te helpen bij oriëntatie en dagbesteding.