Bouw en Uitvoering

Grote onvrede over vertrek Kinderombudsman

Grote onvrede over vertrek Kinderombudsman

In de politiek en in de zorg is met onbegrip en verontwaardiging gereageerd op het gedwongen vertrek van Kinderombudsman Marc Dullaert. Op internet regende het aan steunbetuigingen en lof voor het werk dat Dullaert de afgelopen jaren verrichte in deze functie.

De Volkskrant meldde vorige week dat Kinderombudsman Dullaert vertrekt per april 2016. Dullaert’s termijn loopt dan af en Nationale ombudsman Reinier van Zutphen doet geen beroep op zijn recht om herbenoeming of verlenging van Dullaert voor te leggen aan de Tweede Kamer. De krant citeert daarbij uit een brief van Van Zutphen aan Tweede Kamervoorzitter Arib. Daarin zegt Van Zutphen een eigen team te willen formeren. “Van Zutphen zou zich ergeren aan de eigenzinnigheid van Dullaert”, zo bericht de NOS.

Online petitie

Marc Dullaert is per 2011 in functie en was daarmee de eerste Kinderombudsman van Nederland. Het is de taak van de Kinderombudsman om voor de rechten en belangen van kinderen op te komen. Dullaert zat in deze functie bovenop de transitie in de jeugdzorg en met name de gevolgen daarvan voor kinderen. Zijn gedwongen vertrek doet de nodige stof opwaaien. Vanuit het hele land is er veel steun voor Dullaert. #dullaertmoetblijven was na het nieuws trending topic en een online petitie ‘Marc Dullaert moet blijven als Kinderombudsman’ gaat (op het moment van schrijven red.) richting de 20.000 met daarbij duizenden steunbetuigingen.

Reactie politiek

D66 en CDA hebben om opheldering gevraagd bij de regeringspartijen en staatssecretaris Dekker van onderwijs. “Dullaert heeft zich heel nadrukkelijk ingezet voor thuiszittende kinderen en zijn inzet mag niet verloren gaan,” zo oordeelt D66-Kamerlid Van Meenen. CDA’er Amhaouch sluit daarop aan. “Hij leverde goed werk en dat verdient continuïteit.”

Steun uit de zorg

Ook vanuit de zorg is er veel waardering voor het werk dat de afgelopen jaren door de Kinderombudsman is verricht. Zo maakt Robert Vermeiren, hoogleraar jeugdpsychiatrie, zich sterk voor het aanblijven van Dullaert. Veel reacties uit de jeugdzorg spreken het vermoeden uit dat Dullaert de dupe is geworden van zijn kritische houding. In oktober van vorig jaar werd Dullaert nog aangesteld tot voorzitter van de Europese koepel van Kinderrechtencomissarissen. Ook deze organisatie zegt teleurgesteld en verbaasd te zijn met het dreigende vertrek van Dullaert.