Bouw en Uitvoering

Demonstratie zorgverleners en cliënten op 12 mei

Demonstratie zorgverleners en cliënten op 12 mei

Zorgverleners en cliënten zijn van plan om volgende week dinsdag, 12 mei, te demonstreren in Den Haag. 12 mei is de Dag van de Verpleging. Ze zijn met name de problemen met het persoonsgebonden budget (PGB) zat en eisen een uitbetaling van 70 procent tegoed dat sinds 1 januari bij de Sociale Verzekeringsbank ‘is blijven hangen’. Demonstratie zorgverleners en cliënten op 12 mei.

Na vijf maanden zonder vergoeding van zorgkosten is de nood tot een climax gestegen, volgens het ad hoc actiecomité PGBNU!. Per dag komen volgens dezorgprofessional.nl nog steeds ruim honderd meldingen binnen van hopeloze cliënten en zorgverleners vanwege de betalingsachterstanden bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB). “Ons spaargeld is op, de zakken zijn leeg, schulden worden gecreëerd en de zorg dreigt weg te vallen”.

Voorschot

De actievoerders eisen per direct een voorschot van 70 procent. Een voorschot die lucht zal geven aan twee kanten: de zorg kan worden voortgezet en de SVB kan orde op zaken stellen. Dit is volgens het actiecomité “niet alleen redelijk, maar ook noodzakelijk”. De actie vindt plaats op de dag van de Verpleging in Den Haag. De actievoerders zullen dan landelijk aandacht vragen voor de nood van de verpleging en hun zorgvragers. Het is ook een signaal naar de Tweede Kamer die 15 mei weer vergadert over dit onderwerp. Er zal tijdens de protestmars een manifest worden aangeboden aan het ministerie van VWS en aan alle woordvoerders zorg van de politieke partijen.