Bouw en Uitvoering

Cognitieve fitness helpt bij psychiatrische aandoeningen

Cognitieve fitness helpt bij psychiatrische aandoeningen

De afgelopen tijd is door het Trimbos-instituut onderzoek gedaan naar cognitieve fitness voor mensen met psychiatrische aandoeningen. Volgens de resultaten lijkt het erop dat cognitieve fitness een duurzaam positief effect heeft op deze groep.

Cognitieve Fitness is een groepstraining voor problemen waar veel mensen met psychiatrische aandoeningen mee kampen: problemen in het cognitief functioneren (planning, aandacht, geheugen) en een matige fysieke gezondheid. In vijftien wekelijkse trainingen doen de deelnemers in een groep uiteenlopende opdrachten, zoals jongleren, reactiespellen, en ontspanningsoefeningen. Met deze training waren eerder op kleine schaal goede ervaringen opgedaan.

Opschalen

Nieuw onderzoek van het Trimbos-instituut ging na of het lukt om de methode op bredere schaal in te voeren. De ontwikkelaars van de trainingen leidden trainers binnen zes instellingen op. De conclusie is dat de bredere implementatie geslaagd is: de methode is goed toegepast, en de opkomst en waardering door de deelnemers zijn even hoog als bij de ontwikkelaars van de trainingsmethode.

Waardevolle aanvulling

Tot nu toe was onbekend of de effecten van de training beklijven nadat het traject was geëindigd. Daarom werden de effecten direct na de training en vier maanden later gemeten. Volgens het Trimbos-Instituut tonen de resultaten aanwijzingen voor een duurzaam effect. Cognitieve fitness lijkt daarmee een waardevolle aanvulling op het therapeutisch aanbod voor mensen met psychiatrische aandoeningen. Het volledige onderzoeksrapport is te vinden op de website van Trimbos.