Bouw en Uitvoering

Nieuwe zorgverzekeraar zoekt verandering

Nieuwe zorgverzekeraar zoekt verandering

Mogelijk is Nederland in 2017 een nieuwe zorgverzekeraar rijker. Initiatiefnemers hebben aangekondigd om een nieuwe zorgverzekeraar op te richten die zich “weer richt op de eigenlijke taak: het verlenen van zorg. Menselijker, eenvoudiger en goedkoper.” De nieuwe zorgverzekering is momenteel nog in de maak. Het traject naar aanloop van de oprichting heeft de naam ‘Zorgeloos’ gekregen.

Zorgeloos is een initiatief van zorgondernemer Jos de Blok, hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans en Hoogleraar Innovatie Management Mathieu Weggeman. ‘We gaan een aantal zaken wezenlijk anders doen’, aldus De Blok. Rotmans: “Er moet een beweging ontstaan die de zorg radicaal verandert, die de mens weer centraal zet en de macht van de grote zorgverzekeraars weet te breken.”

Alternatieve zorgverzekeraar

Volgens de initiatiefnemers is iedereen met betere ideeën voor het huidige commerciële systeem van de zorgverzekering welkom. “Er zijn inmiddels meer dan vijftig vernieuwingsnetwerken actief, die de zorg radicaal willen vernieuwen. Als die netwerken zich met elkaar verbinden ontstaat een belangrijke pijler. Intussen leren we van alle eerdere pogingen om een alternatieve zorgverzekeraar op te richten. Daar doen wij ons voordeel mee.’

Zorg centraal

Wat er dan precies anders gaat worden gedaan is nog niet volledig gedefinieerd. De Blok wil ‘omslachtige polissen en bakken aan bureaucratie’ vermijden. “Met de mensen die zorg nodig hebben, gaan we samen de nieuwe zorgverzekeraar vormgeven.” Deze ambitie sluit aan op tal van nieuwe initiatieven in de zorg, waarbij patiënten centraal worden gesteld.

Ambitie

De ambitie is om in 2016 10.000 mensen te werven, die actief willen meedoen en willen overstappen zodra de zorgverzekeraar actief is. Dat zou in 2017 moeten gebeuren. De Blok: “Het zou mooi zijn als er straks nog maar één polis is. Mensen betalen hetzelfde, maar ze kunnen kiezen voor de best passende oplossing. Zo hebben verzekerden echt een stem.” Op 3 december vindt een presentatie van de plannen plaats in Pakhuis de Zwijger.