Bouw en Uitvoering

‘A cup of concept’ maakt de zorg betaalbaar

‘A cup of concept’ maakt de zorg betaalbaar

Elke dag een zorgvraagstuk opgelost door disruptieve conceptdenkers

Het conceptbureau Dutchlabel uit Amsterdam start met innovatieve brainstormsessies om de zorg betaalbaar te maken. 10 bijzondere out-of-the-box denkers worden gekoppeld aan 10 bedrijven in de health care, wetenschappers en techneuten om gezamenlijk te brainstormen over de gezondheidszorg van morgen en tot vernieuwende concepten te komen.

De stijgende zorgkosten vormen een bedreiging voor de Nederlandse economie. De economie groeit jaarlijks met 1%, terwijl de zorgkosten jaarlijks met 4% toenemen. We gaven in 2003 nog 63 miljard euro uit aan de zorg, tien jaar later was dit bedrag opgelopen tot 94 miljard euro.

Denktank

Die hoge kosten hebben te maken met de vergrijzing, de hoge loonkosten ten opzichte van de productiviteit, de prijzen van medicijnen, de organisatie van de zorg, onze welvaart en vele andere zaken. Als we de lastendrukverder verhogen, remt dat onze economische groei. Daar wil Dutchlabel iets aan doen. Daarom heeft Monique Juffermans van Dutchlabel uit Amsterdam een denktank opgericht om de zorg betaalbaar te maken. Het doel van Dutchlabel is aan te tonen welke vernieuwende resultaten je kunt bereiken met out-of-the-box denken.

Vernieuwde concepten

Er worden verschillende brainstormsessies georganiseerd voor verschillende ingewikkelde zorgvraagstukken. 10 bedrijven kunnen per brainstormsessie hun zorgvraagstuk met de denktank delen. Retailers, zorgverzekeraars, technische universiteiten- en bedrijven in de health care worden aan elkaar en aan de bijzondere disruptieve denkers gekoppeld om gezamenlijk te brainstormen over de gezondheidszorg van morgen en tot vernieuwende concepten te komen. Denk aan bedrijven als Apple, Unilever, IBM, Philips, internationale retailers en andere bedrijven die elkaar versterken. Out-of-the-box denkers zijn in staat complexe vraagstukken en maatschappelijke uitdagingen op een andere manier te bekijken, waar de meeste mensen nog niet aan hadden gedacht. Daardoor ontstaat er hoogwaardige innovatie van spraakmakende en gewilde producten en diensten die betekenis geven aan de samenleving.

Beide hersenhelften

Out-of-the-box denken doe je met je linker en rechter hersenhelft tegelijk. 95% van de mensen is linksbreinig en getraind in analytisch denken. 5% van de mensen is rechtsbreinig en creatief. Maar heel weinig mensen kunnen hun beide hersenhelften in balans brengen. Albert Einstein was zo iemand. Hij had een hele brede middle cortex, waarbij er veel kleine bloedvaatjes van de ene hersenhelft naar de andere helft liepen. Daarmee kon hij nieuwe ontdekkingen doen die anderen niet zagen en krijg je innovatie die ertoe doet!

Zorg betaalbaar

Denk bijvoorbeeld aan een voetbal voor kinderen in ontwikkelingslanden die oplaadt tijdens het voetballen en ’s avonds licht geeft tijdens het maken van huiswerk. Dat is wat er gebeurt tijdens de innovatieve brainstormsessies van ‘A cup of concept’. We werken samen met wetenschappers, techneuten én disruptieve conceptdenkers.
Op www.acupofconcept.com staan reeds enkele voorbeelden om de zorg betaalbaar te maken. De echte brainstormsessies gaan vanaf september van start. Dutchlabel roept bedrijven in de zorgsector op om deel te nemen en hun zorgvraagstuk in te dienen.