Bouw en Uitvoering

Pijn herkennen en verlichten bij ouderen met een verstandelijke beperking

Verstandelijke beperking

Congres: 2 april 2015

Zorgverleners die ouderen met een verstandelijke beperking verzorgen, blijken behoefte te hebben aan informatie over het herkennen en verlichten van pijn. Mensen met een verstandelijke beperking kunnen meestal zelf niet aangeven dat ze pijn hebben. Pijnbeleving is daarbij afhankelijk van processen in de hersenen.

Praktische handvatten
Tijdens het congres Zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking heeft een van de 19 workshops het thema ‘herkennen en verlichten van pijn’. Nanda de Knegt, onderzoeker afdeling Klinische Neuropsychologie VU Amsterdam en Leendert Sneep, fysiotherapeut Ipse de Bruggen, gaan in op nieuwe wetenschappelijke inzichten en richtlijnen over pijn bij deze doelgroep. Ze zullen praktische handvatten geven om pijn te kunnen herkennen, oorzaken te achterhalen en de pijn te verlichten.

Extra kwetsbaar
Mensen met een verstandelijke beperking worden steeds ouder en krijgen dus ook te maken met typische ouderdomsproblemen als een verhoogd risico op vallen, zintuiglijke problemen, maar ook dementie. Echter, bij mensen met een verstandelijke beperking zet de ouderdom op een jongere leeftijd in en verloopt het verouderingsproces bovendien sneller. Door cognitieve, lichamelijke en sociaal-emotionele beperkingen zijn ze extra kwetsbaar. Zo kunnen ze zich bijvoorbeeld moeilijker uiten. Dit alles vereist specifieke kennis van de zorg voor oudere mensen met een verstandelijke beperking.

Centraal
Hoe kan de zorg inspelen op de ouder wordende cliënten in de VGZ? Deze vraag staat centraal tijdens het Landelijk Congres Zorg voor ouderen met een verstandelijke beperking.
Het congres wordt georganiseerd door StudieArena in samenwerking met MEE Nederland, Kansplus en V&VN Verstandelijk Gehandicaptenzorg en vindt plaats op 2 april 2015 in De Werelt in Lunteren.

Programma
Tijdens dit congres delen vooruitstrevende gastsprekers hun praktijkervaringen. Deelnemers kunnen hun eigen programma samenstellen uit 18 inspirerende en praktische workshops. Dit congres is bedoeld voor zorgprofessionals, managers en beleidsmakers in de VGZ. Het programma is ook interessant voor professionals uit de ouderenzorg, die steeds vaker te maken krijgen met cliënten met een verstandelijke beperking.