Bouw en Uitvoering

Agendatip: Primary Care Mental Health

Agendatip: Primary Care Mental Health

Op het symposium Primary Care Mental Health, op 12 mei in Amsterdam, komen onderzoekers, huisartsen en praktijkondersteuners GGZ uit onder andere Engeland en Nederland bijeen om te praten over veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg. Vragen die daarbij centraal zullen staan zijn: Wat kan een patiënt met psychische problemen verwachten van de huisartsenpraktijk? Welke interventie kan de praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) het beste inzetten voor patiënten met milde psychische problematiek? Welke rol kan online behandeling spelen binnen de huisartsenpraktijk?

Organisatie GGZ

De conferentie Primary Care Mental Health is al verschillende keren in de UK georganiseerd en komt dit jaar voor het eerst naar Nederland. Sinds 2014 is de organisatie van de GGZ in Nederland flink veranderd. Alleen patiënten met een DSM-diagnose kunnen nog worden doorverwezen. Patiënten met lichtere klachten dienen te worden behandeld in de huisartsenpraktijk. De huisarts krijgt daarvoor ondersteuning van een praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ). Op basis van data van NIVEL Zorgregistraties blijkt dat in 2014 ongeveer één op de zes van alle patiënten met psychosociale problemen die de huisartspraktijk bezoeken, terecht komt bij een praktijkondersteuner GGZ. In 2010 was dit één op de dertig.

Rol huisartsenpraktijk

De zorg voor psychische patiënten in de huisartsenpraktijk is nog volop in ontwikkeling. Zo lopen er verschillende onderzoeken naar de inzet van online behandeling door de POH-GGZ, in zowel Engeland als Nederland. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de kosteneffectiviteit van het nieuwe stelsel. Daarom dat de afdeling klinische psychologie van de VU, in samenwerking met NIVEL en Prezens van GGZinGeest, het symposium organiseert, rondom onderzoek naar psychische gezondheid in de huisartsenpraktijk. De volgende onderwerpen komen onder andere aan bod: eMental Health binnen de huisartsenpraktijk, collaborative care in de huisartsenpraktijk en de kosteneffectiviteit van de basis-GGZ. Aanmelding voor het symposium Primary Care Mental Health is gratis en kan via pcmh2016.org, waar ook het volledige programma te vinden is.