Bouw en Uitvoering

Terugdringen energiegebruik in de zorg

Energiegebruik

Zorgcentrum Vreugdehof loopt vast warm voor toekomstige renovatie

Waar mogelijk gaat het licht uit en de verwarming een paar graden lager. Revalidatie- en zorgcentrum Vreugdehof in Amsterdam is druk bezig om het forse energiegebruik terug te dringen. Het is als opmaat voor de geplande bouwtechnische aanpassingen die het centrum straks ondergaat om nul op de meter te worden. “Dat zou geweldig zijn”, aldus Rinus Bouman, teamleider facilitaire dienst. In de Energiestrijd waar Vreugdehof aan mee doet staat de vestiging van Amstelring op de negende plek.

Drie maanden lang gaan maar liefst 24 zorginstellingen de strijd met elkaar aan om zoveel mogelijk energie te besparen. En het gaat meer dan goed. Na ruim zes weken strijd hebben de zorginstellingen bij elkaar een besparing van ruim 83.000 euro gerealiseerd. En dat betekent per instelling een gemiddelde besparing van bijna 15 procent op de energiekosten. Rinus Bouman: “Wij zitten hier in Vreugdehof nu zelfs op een besparing van ruim 17 procent. We hebben tot nu 5877 euro bespaard en daar zijn we best trots op.”

Verduurzamen

Maandelijks is revalidatie- en zorgcentrum een fors bedrag aan energiekosten kwijt. Het is dan ook om die reden dat Vreugdehof één van de negen zorgcentra is die Amstelring de komende tijd gaat verduurzamen. Hiervoor heeft de zorgorganisatie vorig jaar een overeenkomst gesloten met het consortium van Dura Vermeer, Eneco en installateur Roodenburg. Dit was de uitkomst van een traject dat Amstelring samen met Energiesprong Zorgvastgoed doorlopen heeft. De bedoeling is dat het consortium de komende jaren het energieverbruik in de negen zorgcentra als het even kan naar nul brengt en het comfort voor zowel bewoners als medewerkers verbetert. De aanpak moet er toe leiden dat Amstelring in 2033 zo’n 20 miljoen euro op de energiekosten heeft bespaard. En dan beschikt over vernieuwde en comfortabele gebouwen die voorlopig weer een tijd meekunnen. Bouman zegt hierop bijna niet te kunnen wachten. “Er wordt voor Vreugdehof momenteel aan de plannen gewerkt. Binnenkort krijgen we hier een presentatie over. Met de uitvoering zou dan medio 2016 kunnen worden begonnen.”

Energiestrijd

Tot die tijd moet Vreugdehof het vooral zoeken in het terugdringen van het energiegebruik. “We hebben erg veel lol aan de huidige energiestrijd”, vertelt Bouman. Samen met zijn collega Selina ter Bruggen gaat hij nu inmiddels zes weken als energiecaptain voorop in de strijd. “We kregen tijdens de kick-off van de Energiestrijd in Vught te horen dat we het zo ludiek mogelijk moesten aanpakken.” Het bleek bij het tweetal niet tegen dovemans oren gezegd. Selina werd ‘Vlammetje’ en Rinus doopte zich om tot ‘Lampje’ om de Energiestrijd in Vreugdehof op te porren. “We zijn het hele huis doorgegaan om iedereen energiebewust te maken.” Daarbij richten zij zich vooral op de 175 medewerkers in Vreugdehof. “Dat komt omdat we een revalidatie- en zorgcentrum zijn. De mensen in de revalidatie zijn er vaak te kort om zelf iets te ondernemen. En de bewoners in het verpleegcentrum zijn in de meeste gevallen aan hun rolstoel gekluisterd.”

Verwarming

De grootste maatregel om het energiegebruik te verminderen is het terugdraaien van de verwarming geweest. “De verwarming staat hier altijd op 25 graden. We hebben hem eerst naar 23 graden teruggebracht maar dat bleek voor de bewoners een stap te ver. Er kwamen al snel klachten dus we hebben er maar weer een graadje bijgedaan. En dat gaat goed.” Bij de brandtrappen is de verwarming helemaal uitgezet. Andere belangrijke bezuiniging is waar mogelijk tl-buizen uitschakelen en in de vijver de fontein na negen uur ’s avonds het zwijgen opleggen. “Dat ding staat dag en nacht te pompen.”

Bewustwording

Bouman ziet de bewustwording bij zijn collega’s nu wel toenemen. “Als men even van de kamer loopt wordt het licht uitgedaan en als men na het werk naar huis gaat zetten de meesten nu wel de computer uit in plaats van dat ze hem op stand-by laten staan.” Ook wordt er meer op gelet dat de ramen niet open staan terwijl de verwarming staat te loeien. “We zijn met z’n allen best wel fanatiek. Eigenlijk willen we wel winnen.” Momenteel staat Vreugdehof op een negende plek. Maar de strijd is nog niet gestreden.