Bouw en Uitvoering

Sluiting dreigt voor traditionele zorgboerderij

Sluiting dreigt voor traditionele zorgboerderij

Eén van de oudste Nederlandse zorgboerderijen dreigt te moeten sluiten vanwege financiële problemen. Het gaat om de zorgboerderij de Hondspol in Driebergen-Rijsenburg, die wordt gerund door de antroposofische zorginstelling Lievegoed. Sluiting dreigt voor traditionele zorgboerderij.

De Hondspol biedt woonruimte aan acht mensen met een verstandelijke beperking. Tientallen cliënten ontvangen er dagbesteding. “Voor de cliënten is het niet te bevatten dat het op een gegeven moment ophoudt”, zegt Marcel Schoenmakers van de boerderij tegen RTV Utrecht.

Fantastische omgeving

De organisatie geeft aan dat de maatregelen van de overheid om patiënten meer thuis te helpen, de boerderij in financiële nood hebben gebracht. “Dat betekent dat je met dure locaties achterblijft waar vroeger patiënten nog in een fantastische omgeving konden wonen”, zegt Jannie Bosscher van de zorginstelling tegen. Medewerkers zijn nu voornemens zelf de boerderij te kopen en zo een doorstart te maken. De komende twee maanden moet blijken of daar voldoende financiering voor gevonden kan worden.

Zoektocht naar financiering

Er wordt nu druk gezocht naar mogelijkheden en mensen die willen financieren. Schoenmakers zegt te mikken op een doorstart in een kleinere vorm dan nu. Wanneer dit plan niet slaagt, gaat het gebouw alsnog vanaf 1 oktober in de verkoop. De huidige bewoners en het verzorgend personeel van de Hondspol zullen verhuizen naar zorgboerderij Nieuw Rijsenburg. Wel vallen elders in de organisatie 70 ontslagen, wegens financiële moeilijkheden.